Δευτέρα, 9 Μαΐου 2016

«Ένα γήπεδο αντάξιο του Παναθηναϊκού»

Τα σχέδια για την ανακατασκευή της Λεωφόρου παρουσιάστηκαν σήμερα. Στα 10 με 15 εκατομμύρια ευρώ το συνολικό κόστος του έργου.
Το όραμα για τη νέα Λεωφόρο και το πλάνο για την ανακατασκευή του γηπέδου παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο «Παύλος Γιαννακόπουλος».

Το παρών έδωσαν ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννης Αλαφούζος, ο πρόεδρος του ερασιτέχνη Ηλίας Μιχαλαριάς, αλλά και οι υπεύθυνοι για την υλοποίηση τους πρότζεκτ.

«Όλοι μας θα βάλουμε πλάτη, τα έργα θα ξεκινήσουν αμέσως μετά τα πλέι-οφ, έχουμε μαζέψει ένα εκατομμύριο από φίλους του Παναθηναϊκού που θα πάρουν τις σουίτες. Σαφώς και θα βάλουμε όλοι χρήματα. Μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσει το μισό έργο, θα φτιάξουμε τη δεύτερη εξέδρα πάνω από την Τσόχα για 2.300 οπαδούς. Εμείς είμαστε περαστικοί, έχουμε μια βάρδια και φεύγουμε. Ο Παναθηναϊκός μένει και ο ερασιτέχνης είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης του γηπέδου» δήλωσε ο Γιάννης Αλαφούζος.

«Αγκαλιάζουμε την προσπάθεια που ξεκινάει για την ανακαίνιση του γηπέδου, ανακαίνιση του πάθους μας και της τρέλας μας. Ο Παναθηναϊκός αυτή τη στιγμή βάλλεται από διάφορα συστήματα, είναι ένα αγκάθι στα συστήματα. Είναι μια ευκαιρία για όλους τους Παναθηναϊκούς να συσπειρωθούν γύρω από ένα όνειρο έναν στόχο. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να μείνει στη Λεωφόρο, και αυτή τη στιγμή αυτό γίνεται. Η ανακαίνιση θα βοηθήσει όλα τα τμήματα του Παναθηναϊκού. Ο Παναθηναϊκός μεγαλώνει, είτε το θέλουν κάποιοι είτε δεν το θέλουν» δήλωσε από την πλευρά του ο Ηλίας Μιχαλαριάς.

Γαρρής: «Οι νέες σελίδας δόξας θα γραφτούν εδώ»

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ, Σταμάτης Γαρρής, που παρουσίασε την εκδήλωση, είπε: «Είναι δεδομένη η απόφαση της διοίκησης της ΠΑΕ να γραφτούν οι επόμενες σελίδες δόξας της ομάδας στη Λεωφόρο», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία των κ.κ. Αντωνιάδη, Ρότσα, Σαραβάκου, Μπεργκ, Λέτο, Ζέκα, Λαγού και Κοτσόλη, αλλά και αθλητών άλλων τμημάτων, όπως η Ξανθή Μυλωνά και ο Δημήτρης Ανδριόπουλος.

Γ. Αλαφούζος: «Όλοι μας θα βάλουμε πλάτη»

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός τόνισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού της Λεωφόρου και ζήτησε τη συμβολή των φίλων της ομάδας. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Ευχαριστώ που ήρθατε για να σας δείξουμε την καινούρια Λεωφόρο και να λανσάρουμε την καμπάνια για την κατασκευή της. Διάβασα διάφορα πράγματα κι αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση είναι πως επισκευάστηκε μετά την κατοχή, το 1948, με πρωτοβουλία του Απόστολου Νικολαΐδη και με έναν μεγάλο έρανο των φίλων του Παναθηναϊκού. Τότε μπήκαν και οι πρώτοι προβολείς».

«Για την συντριπτική πλειοψηφία των Παναθηναϊκών σπίτι μας είναι η Λεωφόρος. Όλοι έχουμε ξεκινήσει τα πρώτα μας οπαδικά βήματα στη Λεωφόρο. Εγώ έχω πολύ ισχυρές μνήμες από το παιχνίδι με την Έβερτον και τον Ερυθρό Αστέρα. Το γήπεδό μας σήμερα δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μας, δεν είναι ούτε σύγχρονο, ούτε όμορφο, γιατί ο ψυχισμός που εκπέμπει αυτό το γήπεδο είναι συγκλονιστικός. Είχα γνωρίσει έναν Άγγλο αρχιτέκτονα και είχαμε πάει στο Βοτανικό, μια πολύ υποβαθμισμένη περιοχή. Όταν περάσαμε από τη Λεωφόρο μού είπε πως αυτό το γήπεδο έχει ψυχή και εδώ πρέπει να μείνετε. Εμείς είμαστε περαστικοί. Έχουμε μια βάρδια, υπηρετούμε τον Παναθηναϊκό και φεύγουμε. Ο Παναθηναϊκός μένει».

«Όλοι μας θα βάλουμε πλάτη. Τα έργα μας θα ξεκινήσουν αμέσως μετά τα πλέι οφ. Θα κατασκευάσουμε τις νέες σουίτες. Έχουμε ήδη μαζέψει πάνω από 1 εκατ. ευρώ από φίλους της ομάδας. Στόχος είναι να μαζέψουμε όσα περισσότερα χρήματα μπορούμε. Έχουμε ήδη υποβάλει τα χαρτιά για τις άδειες. Θα φτιάξουμε τη δεύτερη εξέδρα για 2.300 οπαδούς και δύο κτίρια στα κόρνερ, αλλά και το μισό περίβλημα στο εξωτερικό».

Μιχαλαριάς: «Συσπείρωση γύρω από ένα στόχο»

Κάλεσμα για συσπείρωση γύρω από το στόχο της ανακαίνισης της Λεωφόρου απηύθυνε ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη, Ηλίας Μιχαλαριάς, τονίζοντας πως «… ο Παναθηναϊκός είναι ένα αγκάθι στις βλέψεις κάποιων».

«Εμείς αυτό το χώρο τον λατρεύουμε, από αυτόν ζει κι αναπνέει όλος ο Παναθηναϊκός. Θα καταλάβετε πολύ περισσότερο αν ζήσετε εδώ τι πάει να πει Παναθηναϊκός και τι μέρος αυτού του τόπου και της πόλης είναι ο σύλλογος αυτός. Αγκαλιάζουμε την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την ανακαίνιση του γηπέδου. Είναι μια ανακαίνιση της αγάπης, του πάθους και της τρέλας μας. Ο Παναθηναϊκός βάλλεται από παντού αυτή τη στιγμή, από διάφορα συστήματα. Είναι ένα αγκάθι στις βλέψεις τους. Είναι χρυσή ευκαιρία για όλους τους Παναθηναϊκούς να συσπειρωθούν γύρω από ένα στόχο. Ο Παναθηναϊκός παίρνει μια στρατηγική απόφαση: πρέπει να μείνει στη Λεωφόρο και αυτό γίνεται. Θέτει ως στόχο του να μείνει για πολλά χρόνια εδώ», τόνισε και πρόσθεσε:

«Οι ίδιοι οι Παναθηναϊκοί θα χτίσουν το γήπεδό τους, όπως το κάνουν 108 χρόνια τώρα. Γιατί είμαστε περήφανοι. Δεν είναι μόνο ο σκοπός, αλλά και ο τρόπος, να το φτιάξουμε με τις δικές μας δυνάμεις. Είμαι περήφανος που συμμετέχω ως πρόεδρος του Ερασιτέχνη σε αυτή την προσπάθεια, γιατί δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο. Χαίρομαι γιατί αυτή η εκδήλωση φιλοξενείται στον ‘Τάφο του Ινδού’, που είναι αθλητικό κέντρο. Υπάρχουν εγκαταστάσεις για όλα τα τμήματα εδώ. Αυτή η ανακαίνιση θα βοηθήσει όλα αυτά τα αθλήματα και θα γεννιούνται νέοι Παναθηναϊκοί. Ευχαριστώ τον πρόεδρο για το όραμά του. Ο Παναθηναϊκός μεγαλώνει, είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι».

«Ένα γήπεδο αντάξιο του Παναθηναϊκού»

Η αρχιτέκτονας Μαρία Κοκκίνου στάθηκε στους βασικούς άξονες της ανακαίνισης: «Υπεύθυνος για το έργο είναι ο Νικόλας Παπλωματάς από το γραφείο μας. Συγκινήθηκα όταν μας έγινε η πρόταση, γιατί είμαι φίλαθλος από την εποχή του Γουέμπλεϊ και είχα διαρκείας πολλά χρόνια. Ένα σωματείο όπως ο Παναθηναϊκός πρέπει να διατηρήσει το γήπεδό του και να το ανακαινίσει. Υπάρχουν τρεις παράμετροι: α) η εικόνα του γηπέδου ως προς την πόλη, που χρήζει άμεσης βελτίωσης, β) ο εκσυγχρονισμός του γηπέδου, με αύξηση της χωρητικότητας και βελτίωση των βοηθητικών λειτουργιών, γ) προσθέτουμε λειτουργίες όπως σε όλα τα ευρωπαϊκά γήπεδα, όπως εστιατόριο και ένας πολυχώρος».

Ο συνεργάτης της, Ανδρέας Κούρκουλας, ανέλυσε το σχέδιο με τη βοήθεια της τεχνολογίας. «Τα γήπεδα πρέπει να υπάρχουν μέσα στις πόλεις. Είναι μνημεία, γιατί εκεί συμπυκνώνονται μνήμες πολλών ανθρώπων. Ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να υπερασπιστεί έναν χώρο με τεράστια ιστορία. Μπορεί να γίνει, αν το γήπεδο εκσυγχρονιστεί και αυτό είναι εφικτό. Να γίνει ένα γήπεδο αντάξιο του επιπέδου της ομάδας του Παναθηναϊκού», τόνισε και πρόσθεσε:

«Αυτό θα γίνει με το να καλυφθεί το γήπεδο περιμετρικά, από ένα υλικό που είναι σαν σήτα και καλύπτει τις ατέλειες. Η προσπάθεια είναι να μην περάσουμε το υπάρχον ύψος. Οι νέες κερκίδες θηλυκώνουν πάνω στις υπάρχουσες, ενώ προστίθεται ένας χώρος εστιατορίου, που μπορεί να είναι και χώρος μουσείου. Στα τέσσερα σημεία του κόρνερ διαμορφώνονται διόροφοι χώροι για σουίτες και στα κάτω σημεία μπαρ και χώροι για να εξυπηρετούν τους φιλάθλους. Εξωτερικά μπορεί να βγάζει φως προς την πόλη, με κάτι σαν κέλυφος γύρω από το γήπεδο. Αυτό το κέλυφος μπορεί να αξιοποιηθεί για να αποκτήσει το γήπεδο φιλική εικόνα προς την πόλη. Το σύνολο των κερκίδων θα φτάσει στις 20.000 με τις προσθήκες αυτές. Το εστιατόριο θα έχει μοναδική θέα προς το Λυκαβηττό και φυσικά θα βλέπει προς το γήπεδο. Εκσυγχρονίζονται όλες οι διαδικασίες εισόδου και οι υποδομές στο γήπεδο. Οι δυσκολίες ήταν μεγάλες, γιατί οι διαδικασίες πρέπει να γίνουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Όλη η προσπάθεια έγινε ώστε χωρίς να πειραχτεί το γήπεδο να εκσυγχρονιστεί και να αλλάξει, με μικρό κόστος. Νομίζω πως το έχουμε πετύχει σε μεγάλο βαθμό».
sport-fm.gr